J 164. Sâmbătă, 18 August 2001, Costinești

Doamne, Te rog să mă ajuți să fac o încadrare coerentă a LEGII LUI 7 în contextul cărții pe care o scriu.


            Legea lui 7 evidențiază energia timpului în manifestare. Arată că totul se desfășoară în anumite etape, secvențe, cu o ordonare legică unviersală.

            Legea lui 7 indică că orice acțiune, orice proces implică, petnru inițierea și împlinirea lui, două tipuri de energii, angrenate în momente bine stabilite, pentru fiecare caz în parte.

            Este vorba de energia începutului, impulsul inițial, impregnat de datele de definire a acțiunii. Ea demarează acțiunea, permițând, asigurând derularea ei corespunzător scopului, până la un anumit moment în care această energie - impulsul inițial - se termină.

            Dacă nu se mai intervine, în acest punct apare un impas, procesul, acțiunea putând fi preluată - în absența energiei având o amprentă specifică a procesului - de orice alt tip de energie și derulată într-o direcție neprevăzută inițial sau chiar stopată în faza în care a dus-o energia de început. Intrarea într-o asemenea situație poate conduce la efecte total opuse scopului inițial.

            De aceea, în orice acțiune, proces, la acest moment de hiatus, de neutralitate, care apare după derularea impulsului în cele trei faze - de creștere, de menținere și de descreștere - este necesar aportul unei energii de susținere a procesului, a acțiunii, energie structurată informațional ca și cea de început, astfel ca procesul să fie preluat din mers, continuat și finalizat, în conformitate cu scopul inițial.

            Această a doua energie manifestă și ea trei etape evolutive: de creștere, menținere, resorbție, care, adăugate la cele patru faze inițiale ale procesului - cele trei faze ale enrgiei de început și a punctului de neutralitate - marchează în total 7 puncte ale desfășurării procesului, conform diagramei:

 

 

            Iar procesul înșuși manifestă și el cele trei etape distincte: de creștere, derulare și finalizare, faza de derulare desfășurându-se peste punctul 4. După punctul 7, acțiunea, procesul intră și el în faza de neutralitate, adică având sensul de acțiune încheiată.

            Reluând figura, printr-o prezentare simultană a desfășurării celor două energii și a procesului, manifestarea Legii lui 7 apare schematic astfel:

 

 

            Rezultă, din cele prezentate, universalitatea legii lui 7.

            Această lege poate fi corelată cu Legea lui 3, cu cele 12 Teoreme ale Principiului Unic, din care rezultă că orice, în manifestare, are cele 3 faze - de creație, de menținere, de resorbție-, după care reintră în starea de neutralitate din care a provenit.

            Fiecare fază de derulare a procesului, a acțiunii - din cele trei - necesită susținerea cu un anumit tip de energie: energie de început, energie de menținere și energie de resorbție.

            În expunere am prezentat doar primele două tipuri de energie, pentru că resorbția apare integrată în energia de menținere, manifestându-se prin terminarea acestei energii, care implică sfârșitul acțiunii. Mai bine zis, această a treia energie constituie partea finală a energiei de menținere, de derulare a acțiunii.

            Deci, totul poate fi dedus din Legea lui 3, care, manifestată în timp, generează cele trei faze ale oricărui aspect manifestat și implică și a patra fază, de fundal, de neutralitate, de resorbție în Unic:

-         faza de creație implică polarizarea Unicului, dedublarea lui în aspecte duale +/ -, sau yang - yin;

-         faza de menținere dinamică, a echilibrului polarităților, care nu manifestă în nici un moment o soluție cu adevărat de echilibru, stabilitatea acțiunii, procesului rezultând dintr-o mediere în timp (a proceselor dinamice de echilibru).

-         faza de resorbție, în care apare momentul echilibrării perfecte a polarităților, ducând, într-un anumit interval de timp, la echilibrarea completă și duce la resorbția de finalizare, în care polaritățile se topesc în Unicul care le-a generat.

 

            Referitor la faza de menținere dinamică a proceselor,caracterizată, cum am spus deja, printr-un echilibru mediat în timp al aspectelor polare, se menționează un tip aparte de procese, numite ergodice, la care media în timp este egală cu media în spațiu a aspectelor complementare.

            Aceste procese manifestă o rezonanță stabilă, manifestată în timp și spațiu, conferind în zona de manifestare (valabil și pentru un proces în expansiune, tip câmp, undă în propagare) o extraordinară stabilitate spațio-temprală, susținută, aparent, fără nici un fel de energie, în realitate reprezentând un sistem deschis, întreținut, prin această dublă rezonanță spațio-temporală, din surse macrocosmice. Este cazul undelor tip soliton și, în general, al oricărui proces cu o înaltă coerență, manifestate atât în timp, cât și în spațiu.

 

***

 

            În diagrama desfășurării procesului, în care sunt marcate 7 puncte, se face precizarea că punctul 4 reprezintă în timp un interval: el reprezintă sfârșitul resorbției energiei începutului (4') și începutul creșterii energiei de menținere (4''). Intervalul 4' - 4'' reprezintă durata stării neutre a hiatusului început în 4' și terminat, pentru proces, în 4'', prin începutul energiei de susținere.

Durata acestui interval depinde de caracteristica inerțială a procesului, a acțiunii inițiale, inerție care permite reluarea în continuare a procesului în 4'', depășirea intervalului inerțial, a capacităților de memorare specifice acțiunii, procesului, ducând la devierea procesului, a acțiunii, repunerea pe linie a acestora producând perturbări funcționale, oscilații, acțiuni, procese secundare, precum și o mare risipă de energie din porțiunea de energie de menținere.

            Prin urmare, mai explicit, diagrama devine:

 

 

            Dacă se ia în considerare și intervalul neutru în care se inițiază acțiunea, procesul, adică A' - 1, și în care se resoarbe procesul, acțiunea, adică 7 -A'', rezultă opt intervale dintre care unul (cel de-al 8-lea) are durată nedefinită. De aici rezultă și denumirea de octavă. În gama muzicală, de exemplu, DO terminal se unifică cu DO inițial al octavei următoare, prin anularea practică a intervalului 7 - A'', la prima octavă, și A' -1, la octava următoare, octava superioară fiind alipită de cea anterioară.

                                                                       ***

            Revenind, acum, mai explicit și asupra celor trei energii animatoare ale procesului - de inițiere, de susținere și de terminare a procesului -, în analiza anteriaoră am inclus energia de resorbție a procesului, a acțiunii, în energia de susținere a lui, efectul de oprire a procesului, acțiunii realizându-se prin resorbția energiei de menținere.

            Aici trebuie menționat că nu în toate cazurile procesele se termină într-un asemenea mod. El poate intra, fiind în stare de neutralitate energetică motoare, într-o a doua stare de hiatus, în care pot apărea și acționa asupra lui alte energii, care să-l facă să se deruleze necontrolat, în loc să se oprească.

            Dacă procesul permite o asemenea comportare, atunci trebuie genrată explicit și energia de resorbție, de stopare, caz în care diagrama are forma următoare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

            În acest caz, desfășurarea procesului are 12 etape, dacă se consideră și starea fundal neutră, din care se pleacă și în care se ajunge.

            În acest caz general, Legea lui 7 se transformă în Legea lui 12, a celor 12 intervale de evoluție ale oricărui proces, octava transformându-se, în cazul general, într-o gamă cu 12 intervale.

            Ca referire echivalentă a acestor aspecte ale manifestării, în Shivaism se prezintă cele 12 kali-uri.

 

***

            În cazul proceselor, acțiunilor ciclice, repetitive, în care terminarea acțiunii implică reluarea ei imediat, în continuare, Legea lui 7 acoperă desfășurarea procesului.

            Acest aspect este valabil atât pentru reluarea ciclică pe același nivel (în cerc), sau prin reluarea ciclului pe nivel superior (în spirală), precum în cazul octavelor muzicale.

            În cazul proceselor singulare sau ale unor procese reluate, fie în timp, fie în frecvență, la intervale nedefinite clar față de terminarea desfășurării anterioare a procesului, este necesară luarea în considerare a formei celei mai generale a legii desfășurării procesuale: Legea lui 12.

            În acest al doilea caz, dacă intervalul de hiatus, de neutralitate (fie în timp, fie în frecvență) este riguros controlat, iar inerția procesului nu implică o energie de stingere, se poate aplica forma redusă a Legii lui 12, adică Legea lui 7.

 

***

 

(Idei de continuare a problemelor din mesajul 164)

 

-         feed-back-ul în desfășurarea proceselor - drept circuit informațional -, față de desfășurarea propriu-zisă a procesului - aspectul energetic;

 

-         plierea în cerc a conexiunilor energetice și informaționale, rezultând ENEAGRAMA, evidentiind circuitele energetic și informațional în eneagramă;

 

-         structura cea mai generală a unei bucle de reglare, rezultată din eneagramă, din partea de stabilitate, de menținere a procesului.