J 172. Sâmbătă, 22 Septembrie 2001, Pitești, ora 13:25

            Doamne, Te rog spune-mi despre MEMORIE, INERȚIE, HISTEREZIS.


            Memoria este o caracteristică intrinsecă a creației. Stă la baza evoluției. Face legătura de la o etapă la alta.

            Fără memorie, nu s-ar produce acumulări și, fără ele, nici salturi calitative.

            Tot ce este manifestat are memorie.

            Memoria se manifestă atât în timp, în manifestare, dar și în transcendență, unde, în permanentul continuu, toate acumulările sunt prezente, accesibile, unde totul există în eternitate: doar, eternitatea implică memorie continuă, infinită.

            În tehnică, fenomenele sunt clasificate ca având sau nu memorie. Aceasta este doar o aproximare, pentru că nu există nimic fără să manifeste memorie.

            Aici distingem, în lumea fenomenală, conceptele de memorie permanentă și memorie temporară, exprimând durata menținerii unei anumite stări, informații.

            Când această durată, în condițiile date, poate fi extinsă nedefinit, fenomenul, aspectul obiectul manifesta memorie permanentă.

            Când această durată este limitată, finită, avem de-a face cu memorie temporară.

            Totul manifestă cel puțin memorie temporară.

            Atunci când se descriu procese, fenomene, acțiuni denumite "fără memorie", de fapt este vorba despre o memorie temporară ale cărei limite de durată sunt sub limita duratelor de percepere, de evaluare a procesului, fenomenului, acțiunii. Deci, este o aproximare.

            În fapt, chiar și fenomenele de tranzitorii, de durată limitată, sunt memorate, reținute în substratul memoriei universale (akashice), unde tot ce s-a manifestat și se manifestă este înregistrat, codat și stocat în întreaga lui dimensiune, cu toate caracteristicile. Acolo se poate regăsi orice eveniment din manifestare - atât din lumea fizică, cât și din lumile subtile, memorat, atât ca parametri spațio-temporali, dar și cu caracteristicile manifestate de cele 5 calități: culoare, sunet, miros, manifestare tactilă, gust.

            După cum am mai spus, manifestarea creației se face discontinuu, în cuaante spațio-temporale, iar memoria este cheia de legătură, astfel ca totul să fie conexat, coerent, cu semnificație, evoluția fiind bazată pe acțiunile prezente - pe liberul arbitru - , dar în funcție de istorie, de informația memorată a evoluției până în acel moment.

            Este, altfel spus, exprimarea karmei (a destinului), a acțiunii și reacțiunii, a cauzei și a efectului, a faptului că totul se plătește, totul se reflectă ca într-o oglindă, nu există o acțiune fără răspuns, fără consecințe, cu excepția celor integrate în armonia universală, divină, ale căror fructe sunt consacrate Divinului.

 

            Revenind la domeniul tehnic, inerția este o caracteristică inerentă a oricărui sistem, ea reprezintă exprimarea memoriei temporare a sistemului.

            Dacă sunt sisteme care nu manifestă memorie permanentă, în schimb, memorie temporară au toate, chiar dacă nu apare explicit în evaluarea sistemului, așa cum am arătat mai înainte.

            Inerția este cea care asigură continuitatea proceselor, trecerea de la o etapă la alta. Inexistența ei ar conduce la fragmentare, chiar și la nivelul observabilității obișnuite, a oricărei acțiuni, fenomen, proces.

            Inerția este o caracteristică de esență, asigurând continuarea unui proces declanșat, și dincolo de încetarea impulsului inițial, a cauzei, fapt care marchează că orice acțiune inițiată implică declanșarea unor procese de rezonanță, care permit procesului, acțiunii inițiate să capteze energia, cel puțin pentru o perioadă, pentru continuare.

            Durata proceselor inerțiale depinde de caracteristicile de rezonanță ale sistemului, inerția fiind ceva intrinsec sistemului, dar manifestându-se, ca durată, și în funcție de stimul, de cauză.

            Histerezisul este o manifestare a memoriei sistemului, a caracteristicilor lui inerțiale, dar și a memoriei lui permanente, pentru că histerizisul nu e o caracteristică care se manifestă numai în timp, ci și în spațiu.

            De exemplu, acțiunea reversibilă a unui stimul de intrare la un proces produce o acțiune dus-întors a ieșirii, dar pe rute diferite, la dus și la întors, uneori cu întârzieri diferite. Se manifestă deci histerezisul atât în timp cât și în spațiu.

            De asemenea, analizând funcționarea unei memorii permanente (un latch, sau buclă elementară de memorie digitală, de exemplu) în spațiul stărilor intrare-ieșire, se constată o nereversibilitate a ieșirii, ca răspuns la o evoluție reversibilă a intrării. Deci, apare histerezisul în funcționarea unei memorii permanente.

            Memoria permanentă implică o reciclare a informației receptate, în vederea perpetuării ei, deci implică, cel puțin conceptul, circulația inversă a informației, bucle de reacție, pentru că, de altfel, memoria permanentă manifestă și un obiect spart, de exemplu, care-și memorează spărtura, până când este reparat sau se distruge.