J 217. Sâmbătă, 26 Ianuarie 2002, Pitești, ora 18:20

SIMȚUL UMORULUI


            Fără detașare, n-ai cum să ajungi la Mine, să te desprinzi.

            Încrâncenarea, „seriozitatea” înțeleasă ca asprime, rigurozitate rigidă, dovedește o anumită înțepenire mentală, un soi de atașament, de angrenare egotică, un orgoliu mascat, cu consecințe deloc dorite, chiar dacă ceea ce faci este benefic. Și asta, pentru că nu te poți rupe de fructele acțiunii și pentru că starea de umilință, de smerenie e departe de tine.

            Umorul, dezvoltarea și manifestarea lui, cultivarea simțului umorului te ajută să-ți capeți seninătatea ți desprinderea de orice acțiune. Îți dezvoltă o stare de abilitate mentală, de libertate. Te face să privești, de multe ori, mai ușor, cu detașare la consecințele karmei individuale și, prin aceasta, să le depășești mai ușor, fără să mai lase și alte urme.

            Seninătatea conferită te ajută să vezi mai ușor frumosul în ceilalți și, prin asta, să înțelegi că toți, în esență, sunteți la fel, dezvoltându-ți în acest fel starea de umilință.

            Un om cu zâmbetul pe buze are orgoliul dat al minim, generează prin rezonanță și celorlalți o ambianță plăcută, senină, destinsă. Face, într-un cuvânt, bine.

            Cel morocănos, care nu e în stare să guste o glumă, ba chiar se supără, pentru că nu înțelege rostul ei, aduce, chiar fără voia lui, o stare de tensiune și, prin asta, prin amplificarea unor rezonanțe joase, își atrage consecințe karmice. Este și asta un fel de poluare psihică și se plătește.

            Trebuie să știți că aceia lipsiți de simțul umorului manifestă, cel mai adesea, un orgoliu exacerbat. Ei se consideră că numai ei sunt serioși, că fac ce trebuie, pe ceilalți privindu-i, cel mai adesea, cu neîncredere, suspiciune, gata să-i critice pentru orice lucru.

            Lipsa de umor e o carență spirituală serioasă!

            Nu trebuie înțeles aici, prin umor, exagerările și ușurătatea unora care iau în râs tot ce fac alții, tot ce este cu adevărat serios, divin. Trebuie făcută o distincție netă între un umor sănătos, fără tendințe, și așa zisele glume, răutăcioase, tendențioase, precum și degenerarea glumei în bătaie de joc. Aici se manifestă o altă formă de orgoliu exacerbat, cel așa zis „jovial” considerându-se judecător de drept al celorlalți, admonestându-i pe fiecare cu remarcile lui aparent vesele, dar cu tentă de batjocură. Un asemenea om nu știe de cele sfinte și nici nu iubește.

            Pentru că, să știți, simțul umorului este legat atât de deschiderea mentală, dar și de iubire. O remarcă, chiar critică, la adresa cuiva, făcută cu umor, dar încărcată de iubire, este de zeci de ori mai eficientă, decât o critic㠄serioasă”.

            Toate aspectele vieții au frumusețea lor; doar s-o descoperi! Până și într-un necaz există ceva demn de apreciat, chiar frumos. Totul depinde de unde privești. Iar simțul umorului te ajută să vezi mai de deasupra, mai desprins de ele, permițându-ți de cele mai multe ori să ajungi la esență.

            Cultivarea simțului umorului se face începând cu litera A: să înveți să zâmbești! Și asta o poate face oricine! Duceți-vă dimineața la oglindă și zâmbiți, până când o veți face din toată inima. Și amintiți-vă de asta în cursul zilei!

            Când îi zâmbești unui om, îi oferi, conștient sau nu, o fărâmă din inima ta, te deschizi cu căldură și iubire către el, iar relația ta cu el are cu totul altă conotație, decât în cazul unei „abordări serioase”.

            Deci iubirea ajută la simțul umorului, dar și invers!

            Pe de altă parte, cultivă-ți umilința și toleranța față de ceilalți. Vei învăța atunci că, în loc să le critici greșelile, să-i ajuți cu zâmbetul pe buze. Și va fi mult mai eficient și te vor iubi pentru asta.

            Caută să nu-ți impui principiile tale, iar când o remarci, zâmbește la adresa ta și nu te critica rigid. Te vei schimba mai repede în bine.

            Urmărește asocierile, prin rezonanță, între diferite aspecte, aparent rupte între ele, ale vieții și vei fi surprins și vei zâmbi, ba chiar vei manifesta umor și vei deveni sursă de umor de bună calitate.

            Urmărește să înlături rigiditatea mentală. Scoate-ți din cap că lucrurile stau numai așa cum le percepi tu, chiar dacă în majoritatea cazurilor ai avut dreptate. Depinde mult de cum privești lucrurile și să-ți aduci aminte că și tu poți greși. Asta te va ajuta să-ți cultivi umilința și să privești cu mai multă detașare - nu lipsă de responsabilitate - chiar și greșelile tale și să te poți corecta mai rapid.

            Flexibilitatea mentală - a nu se înțelege, prin asta, lipsa de concentrare - constituie o premiză necesară dezvoltării și manifestării simțului umorului. Trebuie evitată așa zisa stare de „constipare mentală”, care te poate propulsa în categoria acelora „cu idei puține, dar fixe”.

            Un adjuvant la îndemâna oricui în cultivarea umorului îl reprezintă lectura cărților cu conținut umoristic. Căutați clasicii genului și ajungeți apoi până la folclor, la bancuri de bună calitate. Nu uitați că pe vremea regimului comunist, Bulă era considerat erou național. Și pe bună dreptate, pentru că nu ierta nimic și te ajuta să depășești cu zâmbetul pe buze atmosfera încorsetată, rigidă impusă de regimul respectiv. Acum, lucrurile stau pe dos. Atmosfera de la conducere, aparent mai destinsă, a condus la proliferarea unor stări de sărăcire, prin corupție, prin jaf calificat, a mari mase de oameni, ducându-i într-o stare de asuprire, de exploatare, mai rău decât apreciau comuniștii că ar fi în capitalism. Și, ca urmare, omul, aparent liber să spună ce vrea, dar copleșit de nevoi, a uitat până și de Bulă. Și tare greu mai e!

            Chiar și acum, nu uitați de simțul umorului! E cea mai teribilă armă contra tuturor celor care vor să vă anihileze ca oameni. Amintiți-vă că românii sunt vestiți pentru umorul lor! E și asta o armă contra vremurilor grele ce vin! N-o neglijați!

            Reînvățați să zâmbiți și, chiar, când e cazul, să râdeți din toată ființa. Nu înțeleg prin asta „să râzi ca prostu”, cum se spune celor care nu prea pricep și nici respect nu au pentru ceilalți.

            În toate e un echilibru. Așa că nu aveți cum echilibra latura cu adevărat serioasă, fără un umor cu adevărat veritabil.

            Succes! Să luați în serios simțul umorului!                                                                                 Ora 19:07